Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ 1.3.2018



Οι πρόσφατες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο βρίσκουν το ελληνικό κράτος στο επίκεντρο τους. Ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός γνώρισε νέα έξαρση μετά από την επίσκεψη Ερντογάν και τις εκατέρωθεν δηλώσεις περί αμφισβήτησης των συνόρων και το εθνικιστικό κλίμα οξύνθηκε και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα το ζήτημα της ονομασίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), επαναφέρεται στο προσκήνιο κυρίως στα πλαίσια των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία και την προσπάθεια τους να ενσωματωθεί η περιοχή των Βαλκανίων στο δικό τους γεωπολιτικό σχεδιασμό και την διαπάλη σχετικά με τους ενεργειακούς δρόμους. Η ελληνική αστική τάξη με σκοπό την περαιτέρω οικονομική διείσδυσή της στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, προσπαθεί να κλείσει το θέμα της ονομασίας, κάτι που αναζωπυρώνει τις εθνικιστικές κραυγές και πρωτοβουλίες και από τις δύο πλευρές των συνόρων, που δίνουν την δυνατότητα στην επανεμφάνιση και την συνδιοργάνωση συλλαλητηρίων από ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις, όπως η Χ.Α., ξαναβγάζοντάς τες έτσι στο προσκήνιο. Αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι η έξαρση των φασιστικών επιθέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις πόλεις δηλαδή που έχουν διοργανωθεί τέτοια συλλαλητήρια. Οι επιθέσεις αυτές στοχεύουν όπως πάντα κοινωνικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και κινηματικούς χώρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο από τις επιθέσεις έγιναν η μία σε χώρο λειτουργίας βιβλιοθήκης (κατάληψη Libertatia) και η άλλη σε αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο (ΕΜΠΡΟΣ), ενώ η πιο πρόσφατη φασιστική επίθεση ήταν στον Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά όπου έστειλε και αρκετό κόσμο στο νοσοκομείο. Εμφάνιση και προσπάθεια επιβολής στο δημόσιο χώρο από φασίστες είδαμε και στις σχολές μας, τόσο με την επίθεση σε μέλος της ΚΝΕ στις ΦΕΠΑ, όσο και με πληθώρα φασιστικών συνθημάτων σε ΕΜΠ και Φιλοσοφική. Κράτος και παρακράτος σκληραίνουν τη στάση τους και το βλέπουμε και με τις αντιδραστικότατες αλλαγές τόσο στο Στρατό, όσο και στο Σωφρονιστικό Κώδικα, την τιμωρητική στάση απέναντι σε αγωνιζόμενους φυλακισμένους και με θανάτους-δολοφονίες κρατουμένων. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η βίαιη μεταγωγή του απεργού πείνας Κ. Γιαγτζόγλου, ο οποίος χθες είχε λιποθυμικό επεισόδιο στο κελί του μετά από 5 μέρες απεργίας δίψας.

Αξιοποιώντας όλο αυτό το κλίμα και έχοντας το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης στο προσκήνιο (με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κατάργηση απεργίας κλπ), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να απομακρύνει τα βλέμματα από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί, διαλέγοντας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να αναδείξει και το σκάνδαλο της Novartis σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης της από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια πολιτική. Σε αυτό το τοπίο, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει το δικό της success story παρά τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής  τσακίσματος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Παρά όμως την υποτιθέμενη σταθερότητα, η πραγματικότητα διαφέρει: η «καταιγίδα» των νέων μέτρων, οξύνει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των εργαζόμενων και του λαού, κάτι που αντικειμενικά θα επιφέρει νέους γύρους κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε αυτά τα πλαίσια διεξάγεται και η πάλη απέναντι στο ν. Γαβρόγλου και συνολικά την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Άλλωστε, από την αρχή της χρονιάς έχουν ξεσπάσει μια σειρά από αυθόρμητες μάχες. Το αρχικό ξέσπασμα για τα συγγράμματα, οι κινητοποιήσεις σε λέσχες (βλ. Ξάνθη), ΤΕΙ, αλλά και οι νίκες που απέσπασαν οι αγώνες των εστιακών φοιτητών αλλά και πιο πρόσφατα, οι μαζικές συνελεύσεις σε Χανιά και Θεσσαλονίκη, έβγαλαν στο προσκήνιο τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως φοιτητές-εργαζόμενοι καθημερινά και δείχνουν δυνατότητες μαχητικής εμφάνισης του φοιτητικού κινήματος, ενός κινήματος που θα μιλάει με όρους σύγκρουσης με το μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Η πάλη για την εργασιακή προοπτική αποκτά νέα βαρύτητα, με τις επιχειρούμενες αλλαγές στην παροχή της διδακτικής επάρκειας και στο θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αλλαγή και ψήφιση του Νέου Θεσμικού Πλαισίου του ΤΕΕ, με μια πλήρη αναδιάταξη στο χάρτη των επαγγελματικών-εργασιακών δικαιωμάτων. Ουσιαστικά, όταν ο νέος μηχανικός θα αποφοιτεί θα θεωρείται “δόκιμος μηχανικός” χωρίς ουσιαστικά επαγγελματικά και εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα, με πενιχρές αμοιβές. Στην πράξη, αυτό που παρουσιάζεται σαν άνοιγμα του επαγγέλματος σημαίνει το κλείσιμο του για τους νέους μηχανικούς που δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΤΕΕ. Αυτός ο μηχανικός θα ανήκει στη “μηδενική κλάση” και προκειμένου να περάσει στην επόμενη και να αναρριχηθεί στην πυραμίδα, θα πρέπει να παρακολουθεί σεμινάρια επί πληρωμή τα οποία θα παρέχει το Τ.Ε.Ε., να δίνει για όλη του τη ζωή εξετάσεις και θα εξαρτάται από τον κάθε εργοδότη να του αναγνωρίσει “επαγγελματική εμπειρία” και θα καλείται να πληρώνει το μισό μισθό του σε ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό που προσπαθούν ουσιαστικά να επιτύχουν είναι η δημιουργία μιας τεράστιας γκάμας “δεξιοτήτων”, με εξεταστή και πιστοποιητή τους το Τ.Ε.Ε.. Επιπλέον, συντελείται εκ βάθρων αλλαγή της δομής του ίδιου του Τ.Ε.Ε. και εντείνεται περαιτέρω η υπόστασή του ως ένας γραφειοκρατικός και αντιδημοκρατικός μηχανισμός που λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες εργοδοτών, μεγαλοεργολάβων και μεγαλομηχανικών, αφήνοντας ακόμα λιγότερα συνδικαλιστικά δικαιώματα και περιθώρια αντίδρασης στους εργαζόμενους, τους νέους μηχανικούς και μισθωτούς.

Αυτές οι αλλαγές προφανώς και συνδέονται και με τις σχολές μας, όχι μόνο επειδή ήταν προσκεκλημένοι η σύγκλητος του Ε.Μ.Π. εκεί για να “συμβουλέψει” το Τ.Ε.Ε. πώς θα μας εκμεταλλεύεται καλύτερα, αλλά βασικά επειδή όλες οι κατευθύνσεις των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση ευθυγραμμίζονται με τις αλλαγές του Τ.Ε.Ε.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σ' αυτό αποτελεί το νομοσχέδιο Γαβρόγλου το οποίο προβλέπει αλλαγές στα προγράμματα σπουδών σε κατεύθυνση περαιτέρω κατάτμησης των γνωστικών αντικειμένων, τη δημιουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα κ.α.. Σημαντικό μέτρο του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται προς ψήφιση αυτές τις μέρες είναι η δημιουργία σχολών δύο ταχυτήτων (5ετών Πολυτεχνικών και 4ετών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής)  με το ίδιο αντικείμενο που θα λειτουργήσει σαν μέτρο συμπίεσης των εργασιακών δικαιωμάτων κάθε αποφοίτου προς τα κάτω. Παράλληλα προβλέπει την ίδρυση  κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) και επικυρώνεται έτσι για ακόμα μία φορά η όξυνση των ταξικών φραγμών στη παιδεία. Τέλος, στο πεδίο της έρευνας, με το νέο νόμο ορίζεται ότι ιδιώτες θα εκμεταλλεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο, μεταφέροντας σε αυτό τις άθλιες εργασιακές σχέσεις της αγοράς εργασίας και παράγοντας κέρδη με μηδέν κόστος χρησιμοποιώντας δωρεάν τους φοιτητές ως εργατικό δυναμικό και τις υλικοτεχνικές υποδομές των ιδρυμάτων ως εξοπλισμό.

Σε επίπεδο σχολής, αντιλαμβανόμαστε καθημερινά με ποικίλους τρόπους τις εκφάνσεις της συνολικής επίθεσης που περιγράφεται παραπάνω.

Βλέπουμε να έχει ανοίξει αρκετά χρόνια τώρα μια κουβέντα σχετικά με την αλλαγή του προγράμματος σπουδών, όχι με γνώμονα την εναρμόνιση των σπουδών με τη πρόοδο της επιστήμης και τις εξελίξεις της τεχνολογίας, αλλά με βάση τη ζήτηση της αγοράς εργασίας και το μοντέλο αποφοίτου και εργαζόμενου που στοχεύουν όσα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία και το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ. Κάτι το οποίο μάλιστα συναντάμε πλέον πριν καν την αποφοίτηση μέσω των πρακτικών ασκήσεων και πιο συγκεκριμένα στη σχολή μας των Μεγάλων Γεωδαιτικών Ασκήσεων ΙΙ. Μια κατάσταση η οποία τα δύο τελευταία έτη επιδεινώνεται με κόψιμο του μισθού, ελλειπή και επιτηδευμένα αργοπορημένη ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και ασφάλισης και αυστηρά deadlines συμμετοχής, δυσχεραίνοντας έτσι το περιθώριο αντίδρασης από πλευράς φοιτητών. Εν τέλει η κατάσταση αυτή δημιουργεί ”μηχανικούς δύο ταχυτήτων” πριν καν την απόκτηση του πτυχίου, αφού όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει αποκλείεται με συνοπτικές διαδικασίες από ένα πολύ σημαντικό κομμάτι γνώσης και εξάσκησης του αντικειμένου του.

Παράλληλα, η εντατικοποίηση των σπουδών, η πειθάρχηση των φοιτητών φαίνεται να εντείνεται από πλευράς καθηγητών είτε αυτό είναι με τα μαζικά κοψίματα και την αναντιστοιχία μαθήματος-εξέτασης (βλ. Κοντοκώστας, Ιωαννίδης), είτε με αυταρχικές συμπεριφορές μέσα στο αμφιθέατρο (βλ. «αποβολές» στο μάθημα του σχεδίου). Η καθηγητική αυθαιρεσία δεν θα γίνει ανεκτή από τους φοιτητικούς συλλόγους και δεν υπάρχει σαν μεμονωμένο περιστατικό κάποιων «σαδιστών» καθηγητών, αλλά είναι μία γενικότερη τάση και λογική στην οποία οφείλουμε να αντισταθούμε.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η σχολή μας φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια της και αποφασίζει να ξοδέψει 10.000€+ για καφέδες, finger food και κρουασανάκια για το πάρτι γενεθλίων της. Την ίδια ώρα βέβαια δίναμε μαθήματα στην εξεταστική με 5 βαθμούς χωρίς θέρμανση, μας αναγκάζουν να δίνουμε 50άρικα στο πρώτο έτος για τα υλικά σχεδίου, μας δίνουν ηλεκτρονικά συγγράμματα τα οποία το Πολυτεχνείο «δεν μπορεί να πληρώσει» για εκτύπωση, πολλές αίθουσες (όπως της Γεωπληροφορικής) μισογκρεμίζονται σταδιακά, ενώ υπολογιστές και εκτυπωτικά μηχανήματα χαλάνε και είτε καθυστερούν να επισκευαστούν, είτε μένουν έτσι.

Φυσικό κι επόμενο όλης αυτής της κατάστασης είναι η συνειδητή επιλογή κοσμητείας και καθηγητών να μην υπάρχει καμία ενημέρωση των φοιτητών για τη διεξαγωγή συνέλευσης καθηγητών και αυτές να γίνονται στα κρυφά, αφού πλέον δεν αναρτούνται ούτε καν στο site της σχολής. Η κατάσταση αυτή θα απαντηθεί από τον ίδιο τον φοιτητικό σύλλογο, ο οποίος είναι αυτός που θα επιβάλλει με κάθε τρόπο και τον τερματισμό της.

Η επίθεση του κεφαλαίου επεκτείνεται σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητάς μας, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πέρα από τις αυξήσεις των εισιτηρίων (που φτάνουν μέχρι και το 10% του εισοδήματος), το κράτος προσπαθεί να καταστείλει  με κάθε τρόπο (μπάρες σε μετρό και λεωφορεία, κάμερες επιτήρησης, σεκιούριτι, ελεγκτές με συνοδεία μπάτσων, ηλεκτρονικό εισιτήριο) την αυτονόητη πρακτική της ελεύθερης, χωρίς αντίτιμο, μετακίνησης. Παράλληλα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα αποθηκεύει τις καθημερινές μας μετακινήσεις, τους χώρους και χρόνους που μετακινούμαστε, δημιουργώντας έτσι βάσεις με τα προσωπικά μας δεδομένα. Δεν τσιμπάμε όταν μας λένε ότι «χρειάζεται να πληρώνεις εισιτήριο για να υπάρχουν οι συγκοινωνίες»! Έχουμε ήδη πληρώσεις για αυτές μέσω της υπέρογκης φορολογίας. Απέναντι στην μετακύλιση του κόστους μεταφοράς στις πλάτες μας, που για εμάς ως φοιτητές/τριες, συνοδεύει την μετακύλιση του ευρύτερου κόστους σπουδών, υποστηρίζουμε τις πρακτικές άρνησης πληρωμής και είναι αναγκαίο να προβούμε συντονισμένα και με τους υπόλοιπους πληττόμενους σε δράσεις που θα μπλοκάρουν στην πράξη τα παραπάνω και θα επιβάλλουν τις ανάγκες μας για ελεύθερες μετακινήσεις.

Σε μία συγκυρία που ψηφίζονται συνεχώς νέα μέτρα και η επίθεση σε εργασία και εκπαίδευση βαθαίνει, που ερχόμαστε αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, που οι φασιστικές επιθέσεις πληθαίνουν καθημερινά. Σε μία κατάσταση που στη σχολή δεν είναι δεδομένη ούτε η θέρμανση τον χειμώνα, που υπάρχουν και δίνονται χρήματα για ερευνητικά συνδεδεμένα με το στρατό και τις επιχειρήσεις και για εορτασμούς, αλλά όχι για υλικοτεχνικές ανάγκες, για σίτιση, στέγαση και συγγράμματα. Σε μία περίοδο που μας στερούν τα όνειρα και μας ταΐζουν με πατρίδες και εθνική ομοψυχία. Εμείς δεν θα αποδεχτούμε το μέλλον που μας επιβάλλουν, δεν συμβιβαζόμαστε και δεν συναινούμε στη πραγματικότητα τους. Μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες θα περιγράψουμε το μέλλον που μας αρμόζει, θα παλέψουμε για τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας!

ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ !


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
·  Συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Υπ. Παιδείας την Παρασκευή 2/3 στις 13:00 με μαθητές-καθηγητές ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία με κλειστή σχολή την ίδια μέρα.
·  Συμμετοχή στην αντιφασιστική πορεία στον Πειραιά την Παρασκευή 2/3 στις 18:00 ως απάντηση στη φασιστική επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα».
·  Κινητοποίηση στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ (Νίκης 4) με το ΣΜΤ για μπλοκάρισμα της ψήφισης του νέου θεσμικού πλαισίου το Σάββατο 3/3 στις 9:30 και οποιαδήποτε μέρα πάει να ξαναγίνει.
·  Κινητοποίηση στο ΤΕΕ (Νίκης 4) την Πέμπτη 8/3 στις 12:00 ενάντια στο τσάκισμα της εργασιακής μας προοπτικής με κλειστή σχολή την ίδια μέρα, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους ΦΣ.
·  Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος την Πέμπτη 8/3 στις 18:00 με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Γυναίκας. Δεν γιορτάζουμε, αγωνιζόμαστε !
·  Κάλεσμα για διοργάνωση με τους υπόλοιπους ΦΣ που πλήττονται από το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ και με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών για ανοιχτή εκδήλωση-ενημέρωση.
·  Κινητοποίηση στο σταθμό του μετρό Κατεχάκη την Δευτέρα 12/3 στις 14:30 ενάντια στις μπάρες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε συντονισμό με τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους.
·  Παράσταση διαμαρτυρίας στο επόμενο τμήμα των καθηγητών όταν αυτό καλεστεί απαιτώντας και έγκαιρη ενημέρωση του φοιτητικού συλλόγου για τις διαδικασίες αυτές μέσω της mailist.
·  Καλούμε συζήτηση για το ζήτημα των μαζικών κοψιμάτων, συνολικότερα την αντιστοιχία μαθήματος-εξέτασης και τα ζητήματα προγραμμάτων και εξετάσεων την Τρίτη 6/3 στις 13:00.
·  Νέα γενική συνέλευση του φοιτητικού μας συλλόγου την Τρίτη 13/3 στις 12.30 στο αμφιθέατρο Β1.



ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ