Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

ΟΛΕΣ/ΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ την Πέμπτη 01/03 στις 12:30 στο αμφ. Β1


Τελειώνει λοιπόν η εξεταστική, ξεκινάει το εξάμηνο και…
Ερχόμαστε αντιμέτωποι την ψήφιση της αλλαγής του Νέου Θεσμικού Πλαισίου του ΤΕΕ, με μια πλήρη αναδιάταξη στο χάρτη των επαγγελματικών-εργασιακών δικαιωμάτων. Ουσιαστικά, όταν ο νέος μηχανικός θα αποφοιτεί θα θεωρείται “δόκιμος μηχανικός” χωρίς ουσιαστικά επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με πενιχρές αμοιβές. Αυτός ο μηχανικός θα ανήκει στη “μηδενική κλάση” και προκειμένου να περάσει στην επόμενη και να αναρριχηθεί στην πυραμίδα, θα πρέπει να παρακολουθεί σεμινάρια επί πληρωμή τα οποία θα παρέχει το Τ.Ε.Ε., να δίνει για όλη του τη ζωή εξετάσεις και θα εξαρτάται από τον κάθε εργοδότη να του αναγνωρίσει “επαγγελματική εμπειρία”. Αυτό που προσπαθούν ουσιαστικά να επιτύχουν είναι η δημιουργία μιας τεράστιας γκάμας “δεξιοτήτων”, με εξεταστή και πιστοποιητή τους το Τ.Ε.Ε.. Επιπλέον, συντελείται εκ βάθρων αλλαγή της δομής του ίδιου του Τ.Ε.Ε. και εντείνεται περαιτέρω η υπόστασή του ως ένας γραφειοκρατικός και αντιδημοκρατικός μηχανισμός που λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες εργοδοτών, μεγαλοεργολάβων και μεγαλομηχανικών, αφήνοντας ακόμα λιγότερα συνδικαλιστικά δικαιώματα και περιθώρια αντίδρασης στους εργαζόμενους, τους νέους μηχανικούς και μισθωτούς.
Αυτές οι αλλαγές προφανώς και συνδέονται και με τις σχολές μας, όχι μόνο επειδή ήταν προσκεκλημένοι η σύγκλητος του Ε.Μ.Π. εκεί για να “συμβουλέψει” το Τ.Ε.Ε. πως θα μας εκμεταλλεύεται καλύτερα, αλλά βασικά επειδή όλες οι κατευθύνσεις των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση ευθυγραμμίζονται με τις αλλαγές του Τ.Ε.Ε.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σ' αυτό αποτελεί το νομοσχέδιο Γαβρόγλου το οποίο προβλέπει αλλαγές στα προγράμματα σπουδών σε κατεύθυνση περαιτέρω κατάτμησης των γνωστικών αντικειμένων, τη δημιουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα κ.α.. Σημαντικό μέτρο του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται προς ψήφιση αυτές τις μέρες είναι η δημιουργία σχολών δύο ταχυτήτων (5ετών Πολυτεχνειακών και 4ετών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής)  με το ίδιο αντικείμενο που θα λειτουργήσει σαν μέτρο συμπίεσης των εργασιακών δικαιωμάτων κάθε αποφοίτου προς τα κάτω. Παράλληλα προβλέπει την ίδρυση  κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) και επικυρώνεται έτσι για ακόμα μία φορά η όξυνση των ταξικών φραγμών στη παιδεία. Τέλος, στο πεδίο της έρευνας, με το νέο νόμο ορίζεται ότι ιδιώτες θα εκμεταλλεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο, μεταφέροντας σε αυτό τις άθλιες εργασιακές σχέσεις της αγοράς εργασίας και παράγοντας κέρδη με μηδέν κόστος χρησιμοποιώντας δωρεάν τους φοιτητές ως εργατικό δυναμικό και τις υλικοτεχνικές υποδομές των ιδρυμάτων ως εξοπλισμό.
Σε μία συγκυρία που ψηφίζονται συνεχώς νέα μέτρα και η επίθεση σε εργασία και εκπαίδευση βαθαίνει, που ερχόμαστε αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, που οι φασιστικές επιθέσεις πληθαίνουν καθημερινά. Σε μία κατάσταση που στη σχολή δεν είναι δεδομένη ούτε η θέρμανση τον χειμώνα, που υπάρχουν και δίνονται χρήματα για ερευνητικά συνδεδεμένα με το στρατό και τις επιχειρήσεις και για εορτασμούς, αλλά όχι για υλικοτεχνικές ανάγκες, για σίτιση, στέγαση και συγγράμματα. Σε μία περίοδο που μας στερούν τα όνειρα και μας ταΐζουν με πατρίδες και εθνική ομοψυχία. Εμείς δεν θα αποδεχτούμε το μέλλον που μας επιβάλλουν, δεν συμβιβαζόμαστε και δεν συναινούμε στη πραγματικότητα τους. Μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες θα περιγράψουμε το μέλλον που μας αρμόζει, θα παλέψουμε για τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας!
ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ !