Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΚΣ/ΚΝΕ/ΜΑΣ


Την Τετάρτη 10/4 διεξήχθησαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές πανελλαδικά, με αυξημένη συμμετοχή των φοιτητών/τριών και επιδίωξη από τις δυνάμεις μας να έχουν ανατρεπτικό, ριζοσπαστικό, στίγμα και να δώσουν μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα για μια καλύτερη προοπτική εντός και εκτός σχολών. Φυσικά, δεν έλειψαν τα γνωστά φαινόμενα ευτελισμού της διαδικασίας από τις καθεστωτικές δυνάμεις (ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ και εκλογές νοθείας μόνη της στο Σπόρτινγκ, ΔΑΠ Παντείου και εσκεμμένη ματαίωση των εκλογών εκεί, ΔΑΠ Οικονομικού ΕΚΠΑ και αντιπαραθετικές εκλογές νοθείας στο Ζάππειο). Ωστόσο, πρωτοφανής για τα εγχώρια δεδομένα και την ιστορία του φοιτητικού και εργατικού κινήματος ήταν η στάση της ΠΚΣ, συγκεκριμένα στην Αρχιτεκτονική Αθήνας, με τις δυνάμεις μας εκεί να έρχονται αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη κατάσταση βίας, τραμπουκισμών, πλήρους αποσάθρωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης όπως την ξέραμε μέχρι τώρα.  Πρόδρομος αυτής της κατάστασης ήταν η επιθετική στάση τους απέναντι στις δυνάμεις της ΕΑΑΚ σε όλα τα προεκλογικά ΔΣ του ΕΜΠ.
Συγκεκριμένα, στη σχολή αυτή υπάρχει παράδοση ενός ενεργού Φοιτητικού Συλλόγου, γενικών συνελεύσεων και κινητοποιήσεων, ενώ καμιά καθεστωτική παράταξη δεν έχει καταφέρει να στηθεί μέχρι τώρα. Η δεύτερη δύναμη που παρεμβαίνει στον Σύλλογο είναι η ΠΚΣ, με τις γνωστές προβληματικές και -ειδικά από πέρυσι- με μια εμμονή σε γραφειοκρατικούς τρόπους λήψης αποφάσεων, φτηνή μικροπολιτική και λασπολογία. Οι δυνάμεις μας εκεί έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο Σύλλογο καταφέρνοντας τόσα χρόνια ώστε να είναι ο σύλλογος ενεργός. Γι’ αυτό και τόσα χρόνια κατεβαίνει μαζικά στο δρόμο (βλ. φέτος -ακόμα και σε περίοδο κινηματικής νηνεμίας- τη μαζική παρουσία του ΦΣ Αρχιτεκτονικής στην 8η Μάρτη), σε μπλοκ ακηδεμόνευτα από κόμματα και γραφειοκρατίες. Και μάλλον αυτή η κατάσταση είναι που ενοχλεί τόσο καιρό τις δυνάμεις της ΠΚΣ εκεί, ώστε να φτάσουν στο σημείο να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα για να πάρουν αυτοί τα «πρωτεία».
Από την έναρξη της καταμέτρησης λοιπόν, η ΠΚΣ αποφάσισε με το «έτσι θέλω» να βγάζει άκυρα ψηφοδέλτια της ΑΚΑ-ΕΑΑΚ, ασκώντας συνεχώς βέτο, προσπαθώντας να επιβάλλει με αυτό τον τρόπο ένα νοθευμένο αποτέλεσμα σύμφωνα με το οποίο αυτή θα έβγαινε πρώτη. Παράλληλα σταματούσε τις καταμετρήσεις σε μια σειρά από Συλλόγους μέχρι να περάσει το δικό της, μη σεβόμενη τη βούληση των φοιτητών/τριών που συμμετείχαν στις εκλογές, απλά για να εξυπηρετήσει δικές της μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ένα πόλεμος νεύρων λοιπόν και παραχάραξη της βούλησης των φοιτητών/τριών που συμμετείχαν στις εκλογές και με πολιτική τοποθέτηση στήριξαν τον σχεδιασμό μας, που έφτασε στο αποκορύφωμα με την προκλητική παρουσία 60 μελών της ΚΝΕ στην είσοδο του Πολυτεχνείου, έτοιμων να επιβάλουν οργανωτικά την πλαστή και νοθευμένη αυτοδυναμία της ΠΚΣ στη σχολή. 
Η πολιτική επιλογή αυτή της ΚΝΕ πέρα από τον προφανή αντιδημοκρατικό της χαρακτήρα, καταλήγει στην αποδιάρθρωση και απονομιμοποίηση των διαδικασιών του Φοιτητικού Συλλόγου στα μάτια των φοιτητών. 
Εμείς προφανώς από την πλευρά μας αντιλαμβανόμαστε εντελώς διαφορετικά την πολιτική, τον φοιτητικό συνδικαλισμό, το φοιτητικό κίνημα και τις δομές του, γι’ αυτό και το σχήμα μας πήρε την πολιτική επιλογή να αποχωρήσει από τη διαδικασία, μη νομιμοποιώντας τους τραμπουκισμούς της ΠΚΣ και την διάλυση του Φοιτητικού Συλλόγου Αρχιτεκτονικής. Η ΠΚΣ τελείωσε μόνη της (!)  την καταμέτρηση, με ένα νοθευμένο αποτέλεσμα που προφανώς εμείς (ούτε και κάποιος λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος) δεν αναγνωρίζουμε. 
Εκλογές βίας και νοθείας έχουμε συνηθίσει στην Πάντειο και στην ΑΣΟΕΕ από τις δυνάμεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ. Και σίγουρα δεν αντιστοιχεί σε μια θεωρητικά, δημοκρατική, αγωνιστική, ηθική και πάνω απ’ όλα κομμουνιστική δύναμη όπως πλασάρεται η ΠΚΣ, να αναλαμβάνει τον ρόλο τους. Σε μία συγκυρία που εντείνεται συνεχώς η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και το ένα αντιλαϊκό μέτρο έρχεται μετά το άλλο με όλο και πιο επιθετικούς όρους για το μέλλον της νεολαίας, η ΚΝΕ αντί να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των δυνάμεων της ΕΑΑΚ για κοινή κινηματική συμπόρευση και αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος, επιλέγει να επιτεθεί σε όποια αγωνιστική δύναμη κινείται πιο αριστερά της.  Για να μην συμβεί σε κανένα άλλο Σύλλογο, εμείς θα βρισκόμαστε καθημερινά στις  σχολές μας, όπως το κάνουμε τόσα χρόνια και θα αντιπαλεύουμε ενάντια στην διάλυση των Φοιτητικών Συλλόγων, το μέσο υπεράσπισης της καθημερινότητας και του μέλλοντός μας. Η δημοκρατική διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών είναι ευθύνη του φοιτητικού κινήματος μακριά από λογικές νοθείας, αλλοίωσης και εκβιασμών. Η ΠΚΣ μας απέδειξε ότι βάζει τον πολιτικό εαυτό και τις σκοπιμότητες της πάνω από τους φοιτητές! Δεν θα περάσει!  
Ο αγώνας ενάντια στις αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης, του υπουργείου, της ΕΕ και τις πρυτανικές αρχές, με πρώτο κόμβο να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις και το «νέο Λύκειο», θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Τον αγώνα αυτό δε θα είναι εκεί για «να τον επιβάλει» κανένας κομματικός στρατός, αλλά οι ίδιοι οι φοιτητές/τριες ,πλάι στους εργαζόμενους/ες, με παράλληλο αγώνα για την ανασυγκρότηση των Φοιτητικών Συλλόγων σε αγωνιστική και δημοκρατική κατεύθυνση έτσι ώστε το φοιτητικό κίνημα να μπορέσει να απαντήσει στην επίθεση που δέχεται συνολικά η γενιά μας. Οι δυνάμεις της ΠΚΣ πρέπει να επιλέξουν: Θα είναι μέρος αυτού του αγώνα ή θα βρίσκονται απέναντι;
ΕΑΑΚ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
  Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της Αριστερής Κίνησης Αρχιτεκτονικής – ΕΑΑΚ:
Βία, Νοθεία, ΚΝΕ Αυτοδυναμία
Τραμπουκισμοί, βία και νοθεία. Όχι η ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Η ΠΚΣ της σχολής μας. Η ΠΚΣ, αποφάσισε ότι φέτος ή θα πάρει ξaνά αυτοδυναμία στο σύλλογο με τη χρήση νοθείας, ή δεν θα γίνουν καθόλου εκλογές. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από μια δύναμη που έχει αποφασίσει εδώ και κάποια χρόνια να διαλύσει το φοιτητικό σύλλογο, εξευτελίζοντας τις διαδικασίες και τις αποφάσεις του με κορύφωση την φετινή χρονιά μέσω της αυτοδυναμίας της στο ΔΣ. Δεν περιμέναμε από μια «κατά τα άλλα αγωνιστική δύναμη» να υιοθετεί πρακτικές ΔΑΠ και με τραμπούκικο και οργανωτικό τρόπο να εξάγει ένα αποτέλεσμα φοιτητικών εκλογών κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, που μόνο έγκυρο δεν είναι.
Ο ευτελισμός της διαδικασίας ξεκίνησε με την προσπάθεια να ακυρωθεί ένα ψηφοδέλτιο του σχήματος το οποίο είχε «σημαδευτεί» (γδαρθεί!!) ξεκάθαρα από το άνοιγμα του φακέλου. Αυτό συνέχισε με την συνεχή άσκηση βέτο, το κλείδωμα της κάλπης, την αποχώρηση μέλους της ΠΚΣ από την αίθουσα με τα κλειδιά και έφτασε στο σημείο η ΠΚΣ να διακόψει τις καταμετρήσεις σε όλες τις σχολές της Αθήνας. Προφανώς οι εκλογές είναι διαδικασία συλλόγου και γι αυτόν ακριβώς το λόγο διεξάγονται κάθε χρόνο στη βάση του κανονισμού που αποφασίζεται από κοινού από όλες τις δυνάμεις που συμμετέχουν στις εκλογές και ορίζει την εγκυρότητα και την δημοκρατική διεξαγωγή τους. Δεν είναι δυνατόν αυτός να αμφισβητείται και (πόσο μάλλον) να αναθεωρείται συνεχώς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αυτό ήταν και το αποκορύφωμα και της πολιτικής επιλογής που είχε πάρει η ΠΚΣ να διαλύσει τις φοιτητικές εκλογές. Όταν μετά από σειρά προτάσεων που καταθέσαμε ως ΑΚΑ-ΕΑΑΚ προκειμένου να επιλυθεί η διαφωνία και να συνεχίσει η διαδικασία των εκλογών στο δικό μας αλλά και σε μια σειρά άλλων συλλόγων αποκαλύφθηκε η σκοπιμότητα των επί σειρά βέτο που ασκούσε η ΠΚΣ όλη την ημέρα των φοιτητικών εκλογών. Η ΠΚΣ αξιοποιούσε το γεγονός ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του δικού μας φοιτητικού συλλόγου αποτελείται μόνο από δύο πολιτικές δυνάμεις και παρακωλούσε τη διαδικασία λήψης οποιασδήποτε απόφασης καθώς χρειάζεται ομοφωνία, με σκοπό τελικά να διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Παρότι σαν σχήμα δεχθήκαμε την ακύρωση του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου του συνδυασμού μας, η ΠΚΣ, επιβάλλοντας μια λογική, πως η διαδικασία θα γίνει με τους δικούς της όρους, κινητοποίησε τον κομματικό της στρατό (50 άτομα με κράνη και καδρόνια) κάτω από την αίθουσα που διεξαγόταν η διαδικασία του φοιτητικού μας συλλόγου. Έτσι ξεκίνησε το πραγματικό θέατρο του παραλόγου όπου η ΠΚΣ βάφτιζε άκυρα τα έγκυρα ψηφοδέλτια του σχήματος, με επιχειρήματα του είδους «δεν είναι ολόιδιοι οι σταυροί πάνω σε ένα ψηφοδέλτιο», «δεν μου αρέσει το ψηφοδέλτιο, σας το βγάζω άκυρο». Ο συνεχόμενος για ώρες παραλογισμός, με τα αβάσιμα επιχειρήματα και τα βέτο που ασκούνταν συνεχώς, αποσκοπούσε στην δημιουργία ενός παιχνιδιού υπομονής εκτός οποιουδήποτε πολιτικού πλαισίου, με τραμπουκισμούς, προσωπικούς χαρακτηρισμούς σεξιστικά σχόλια κ.ο.κ. Μια κατάσταση που εν τέλει κατέληξε σε απειλές του τύπου «να προσέξετε πως θα φύγετε από δω» και δε θυμίζει σε καμία περίπτωση δύναμη που θέλει να έχει αναφορά στο κίνημα και την αριστερά, αλλά αντίθετα πρακτικές καθεστωτικών παρατάξεων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, το σχήμα πήρε την πολιτική επιλογή, να μην δείξει καμία περεταίρω ανοχή και νομιμοποίηση στην προσπάθεια της ΠΚΣ να νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα και για άλλη μια φορά να κομματοποιήσει το σύλλογο και να εξευτελίσει δίχως προηγούμενο τις διαδικασίες του. Το εκλογικό αποτέλεσμα που έχει δημοσιεύσει η ΠΚΣ διαμορφώθηκε σε κλειστές αίθουσες με παρουσία μόνο του πολιτικού της εαυτού και δεν έχει καμία έγκριση από την κεντρική εφορευτική επιτροπή. Τα συγκεκριμένα τρία ψηφοδέλτια της ΑΚΑ-ΕΑΑΚ που ακύρωσε η ΠΚΣ χωρίς να είναι άκυρα με την απειλή της βίας – και ποιος ξέρει πόσα ακόμα ακολούθησαν όταν αποφάσισε να κάνει μόνη της φοιτητικές εκλογές χωρίς ΚΕΦΕ – φάνηκε μάλιστα πως εν τέλει διαμόρφωναν το τελικό αποτέλεσμα του συλλόγου και το σχήμα ως πρώτη δύναμη.
Τελικά για εμάς η ουσία είναι μια. Για πρώτη φορά στην ιστορία του φοιτητικού μας συλλόγου, παράταξη που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, επέβαλε με τον πιο χυδαίο τρόπο το κομματικό της σχέδιο, ακυρώνοντας τη συμμετοχή και την πολιτική τοποθέτηση δεκάδων φοιτητών/τριών του συλλόγου, που νόμιζαν ότι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από την «υπεύθυνη» αυτοδύναμη ΠΚΣ. Για εμάς οι πολιτικές ευθύνες είναι ξεκάθαρες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ΚΝΕ θα είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει μια ολόκληρη εκστρατεία ψέματος και παραφιλολογίας σε σχέση με την εκλογική διαδικασία, άλλωστε δε θα είναι και η πρώτη φορά. Σαφώς και επιλέγουμε την αντιπαράθεση όταν αυτή είναι πολιτική, έχει να κάνει με τα πραγματικά επίδικα για το σύλλογο και προωθεί την αγωνιστικότητα των αποφάσεών του για μια καλύτερη καθημερινότητα μέσα και έξω από τη σχολή. Σε μια αντιπαράθεση όμως στην οποία διακυβεύεται η δημοκρατική διεξαγωγή των εκλογών, σκοπεύουμε να είμαστε αδιάλλακτες/οι. Για εμάς πρώτη δύναμη δεν σημαίνει επιβολή του «δικού μου» πολιτικού σχεδίου με το έτσι θέλω, άλλωστε δεν το κάναμε και ποτέ.
Ο φοιτητικός σύλλογος γνωρίζει πολύ καλά ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες δεν διακυβεύσαμε ποτέ τη διαφάνεια και τη δημοκρατία των διαδικασιών του, ούτε δράσαμε ποτέ στις πλάτες τόσων συμφοιτητριών και συμφοιτητών μας. Δεν σκοπεύουμε λοιπόν να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Σκοπεύουμε όμως να αναγνωρίσουμε το συγκεκριμένο γεγονός σαν μια πολιτική τομή. Για εμάς αυτό σημαίνει ή τώρα ή ποτέ. Είτε ο φοιτητικός σύλλογος παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και εξωθεί τέτοιες λογικές ή αποδέχεται την επιβολή μιας αυστηρά κομματικοποιημένης και περιχαρακωμένης παράταξης που αποφάσισε να τον διαλύσει με το «έτσι θέλω». Ως ΑΚΑ ΕΑΑΚ θα κaταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε κάθε φοιτήτρια/τη που αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των πολιτικών γεγονότων, να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα που έχει τοιχοκολληθεί στους τοίχους της σχολής και να μην επιτρέψει σε κανένα άτομο της συγκεκριμένης παράταξης να μιλήσει εξ ονόματος του συλλόγου και των διαδικασιών του. Κυρίως όμως καλούμε καθεμία και καθέναν να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητά μας σε δημοκρατικές, «από τα κάτω», υγιείς και ανοιχτές διαδικασίες από εδώ και στο εξής.
 Αριστερή Κίνηση Αρχιτεκτονικής – ΕΑΑΚ
akaeaak.wordpress.com