Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»



Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, έγινε και η ακόλουθη στιχομυθία μεταξύ άλλων:

Δημοσιογράφος: Πώς θα παρακάμψετε την γραφειοκρατία στην Ελλάδα για να φέρετε επενδύσεις;
Τσίπρας: Διαθέτουμε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να παρακάμπτουμε την γραφειοκρατία για στρατηγικού τύπου επενδύσεις.

Τι εννοεί όμως ο Τσίπρας; 

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως μαθαίνουμε και στη σχολή μας, ένα έργο το οποίο προβλέπεται να έχει μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον κατατάσσεται σε κατηγορία Α. Αυτό απαιτεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία θα εξασφαλίζει ότι δεν θα προκληθούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον. Όμως η κυβέρνηση Σαμαρά με την κυβέρνηση Τσίπρα  να το διατηρεί, θέσπισε νόμο που παραβλέπει τη ΜΠΕ για στρατηγικού τύπου επενδύσεις. Ουσιαστικά, με τον νόμο αυτό η προστασία του περιβάλλοντος και του ανθρώπου έρχεται σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στις ορέξεις μεγαλοεπενδυτών, όπως της Eldorado στις Σκουριές.
Στην Χαλκιδική λοιπόν συμβαίνει ένα αποτρόπαιο περιβαλλοντικό έγκλημα. Ακόμα και την στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο συνεχίζεται η καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής 317.000 στρεμμάτων, από την Καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού, Eldorado! Τα δάση καταστρέφονται, τα νερά μολύνονται και οι άνθρωποι εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους. Το συγκεκριμένο γεγονός μάλιστα συμβαίνει υπό την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης, με βάση κριτήρια νομιμότητας που θεσπίστηκαν παλαιότερα από πολιτικές εξουσίες και συγκεκριμένα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τα κριτήρια αυτά δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο, παρά μόνο τα συμφέροντα μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας. Η συγκεκριμένη εταιρεία μάλιστα, παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια, απειλεί με αποχώρηση από την Ελλάδα μόνο και μόνο για να λάβει περισσότερες διευκολύνσεις.
Όπως ήταν λογικό ο κόσμος των Σκουριών αντιστάθηκε και συνεχίζει να αντιστέκεται καθημερινά, μέσα από τις συλλογικές και μαζικές του διαδικασίες, διεκδικώντας το αυτονόητο. Το κίνημα που δημιουργήθηκε, δηλαδή οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη αυτόν καθημερινά, απαιτούν να ακυρωθεί άμεσα το επενδυτικό πρόγραμμα της Eldorado! Ουσιαστικά απαιτούν να αποφασίζουν οι ίδιοι για την τύχη του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούνε και όχι οι κυβερνήσεις ως πιστοί υπηρέτες του κεφαλαίου ή η Καναδική Eldorado! Το κράτος χρησιμοποιώντας τη συνηθισμένη του τακτική, σε μια προσπάθεια να διασπάσει και να τρομοκρατήσει το κίνημα, απαντάει με έντονη καταστολή και με διώξεις αγωνιστών!
Την ίδια ώρα και ενώ στις Σκουριές της Χαλκιδικής συμβαίνει ότι περιγράψαμε, στο Σαρωνικό κόλπο, στις 10/9/2017, το Αγία Ζώνη ΙΙ, ένα σαπάκι 45 ετών, με μόνο 2 ναυτικούς στο πλοίο (!) από τους 11 που προβλεπόταν, βυθίστηκε στο Σαρωνικό, απελευθερώνοντας στον κόλπο 2.200 τόνους μαζούτ. Ενώ αρχικά η πίσσα που δημιουργήθηκε, εμφανίστηκε μόνο στις ακτές της Σαλαμίνας, η μόλυνση τελικά, έφτασε μέχρι και τις ακτές της Γλυφάδας (!), παρά τους καθησυχασμούς της κυβέρνησης. Από τις μαρτυρίες των κατοίκων της Σαλαμίνας, αλλά και των κατοίκων περιοχών των νοτίων προαστίων που μολύνθηκαν, έγινε φανερό ότι οι κρατικοί μηχανισμοί για την άντληση του πετρελαίου κρίθηκαν ανεπαρκείς, δρώντας με σημαντική καθυστέρηση και δίχως να διαθέτουν σαφές σχέδιο.
Έπειτα από τα υποκριτικά συλλυπητήρια της εταιρείας για το συμβάν, το μπαλάκι αρχικά ρίχνεται σε άλλη εταιρεία που ήταν αρμόδια για την άντληση των μολυσμένων υδάτων (!) και στη συνέχεια μάλιστα, σε άλλο πλοίο, τρίτης εταιρείας ! Γίνεται αντιληπτό, ότι αυτές οι δηλώσεις πέρα από τραγελαφικές, είναι και ανεκδιήγητες δημιουργώντας ένα εύλογο ερώτημα.  Από πού αντλεί η συγκεκριμένη εταιρεία το τόσο μεγάλο θράσος της;
Μα φυσικά από το γεγονός ότι ποτέ και καμία κυβέρνηση δεν θέλει να απαγκιστρωθεί από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των λοιπών αστών, θυσιάζοντας είτε ανθρώπους (βλ. αύξηση εργατικών ατυχημάτων) είτε το ίδιο το περιβάλλον (βλ. καταστροφή Αργοσαρωνικού, Σκουριών). Το κεφάλαιο, αφήνεται συνεχώς ελεύθερο, εγκληματώντας για τα κέρδη του δολοφονώντας και πλήττοντας ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον.
Ο Σαρωνικός δολοφονήθηκε στο όνομα της «ανάπτυξης». Μαζί με αυτόν δολοφονήθηκαν και οι ακτές που αποτελούσαν διέξοδο αναψυχής από το μουντό λεκανοπέδιο που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά. Ακτές που θα έπρεπε να ανήκουν στη γειτονιά και στον κόσμο της και όχι στους εφοπλιστές και τους μεγαλοεπιχειρηματίες που τις χρησιμοποιούν ως ένα ακόμα μέσο για την επίτευξη των κερδών τους.
Το παραπάνω περιβαλλοντικό έγκλημα στην Αττική βρίσκει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπόλογη, όπως και τους γνωστούς σε όλους και γραφικούς πλέον, εκφραστές της «ανάπτυξης» με κάθε κόστος. Μία συγκυβέρνηση που από τη μία ζητωκραυγάζει για την αύξηση του τουρισμού και από την άλλη με ανύπαρκτους ελέγχους και πρόστιμα στις πλοιοκτήτριες εταιρείες καταστρέφει τις ακτές. Καθόλου παράλογο, αν αναλογιστεί κανείς τις απαιτήσεις τις ΕΕ για περιστολή των δημόσιων ελέγχων και για διευκολύνσεις στις «επενδύσεις» παρακάμπτοντας περιβαλλοντικούς όρους και κανόνες (βλ. ΜΠΕ), όπως και  στην Χαλκιδική. Έτσι προκύπτουν και οι ωρολογιακές βόμβες για το θαλάσσιο περιβάλλον, οι οποίες παραμένουν ακόμα και σήμερα αγκυροβολημένες στις ελληνικές θάλασσες, έτοιμες να «εκραγούν», όπως συνέβη αντίστοιχα και με το Αγία Ζώνη ΙΙ.


  • Το φυσικό περιβάλλον ανήκει στην τοπική κοινωνία και στον κόσμο που ζει και αλληλεπιδρά καθημερινά με αυτό.
  • Καμία δίωξη αγωνιστή που μάχεται για το αυτονόητο. Να μπει τέλος στην ποινικοποίηση του αγώνα!
  • Άμεση απομάκρυνση του καταστροφικού καναδικού κολοσσού Eldorado από τη Χαλκιδική.
  • Ο ορυκτός πλούτος να εθνικοποιηθεί-κοινωνικοποιηθεί, ούτως ώστε να πάψει η τοπική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον να είναι όμηροι των κερδών και των συμφερόντων του κεφαλαίου.