Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ


Τα τελευταία χρόνια η πρακτική άσκηση τόσο στη σχολή μας όσο και στις περισσότερες του ΕΜΠ άρχισε να μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε πεδίο εκμετάλλευσης με τον μισθό μας να μειώνεται (σε σημείο να μην φτάνει καν τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τη διαμονή μας στο νησί) και να δίνεται μάλιστα μετά την επιστροφή μας.  Δυνατότητα να συμμετέχουν στη άσκηση δεν έχουν λοιπόν, οι φοιτητές/ριες που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να βάλουν πάνω από 300ευρώ από την τσέπη τους για τη διατροφή και τις καθημερινές ανάγκες κατά τη διάρκεια της πρακτικής στο νησί, πόσο μάλλον τα παιδιά που το καλοκαίρι εργάζονται ώστε να περάσουν τον χειμώνα και δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τσάμπα την εργασία τους -ακόμη και να το ήθελαν- και εντέλει δεν έχουν πρόσβαση σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι γνώσης και εξάσκησης του αντικειμένου τους. Δημιουργούνται λοιπόν φοιτητές/τριες δυο ταχυτήτων με βάση την οικονομική τους θέση. 

Μετά από αγωνιστικές αποφάσεις μέσω των Γενικών μας Συνελεύσεων, με μαζικές κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους τα τελευταία χρόνια που προέκυψε το ζήτημα της μείωσης του μισθού των πρακτικών ασκήσεων, και παρά την επιτηδευμένα καθυστερημένη ενημέρωση για την πρακτική μας άσκηση από καθηγητές, κοσμητεία και πρυτανεία με σκοπό να μην έχουμε περιθώρια αντίδρασης, καταφέραμε την περσινή χρονιά την αυξηση του μισθου στις ΜΓΑ2 από 250 σε 440 ευρω 

Φέτος ξανά μέσα από συλλογικούς αγώνες καταφέραμε να δοθεί ένα κομμάτι της αμοιβής προκαταβολικά ! και αυτό είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα για να δοθεί δυνατότητα σε όλους/ες όσους/ες το επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να μην αποκλείονται!

Ο αγωνας όμως δεν σταματάει. Ακόμη και με την προκαταβολή αυτή αναγκαζόμαστε να δίνουμε για τη διαβίωση μας και τις καθημερινές μας ανάγκες πολύ πάνω από το μισό του μισθού μας.
Τωρα που βλέπουμε στην πράξη πως με τους συλλογικούς μας αγώνες καταφέρνουμε νίκες να μην αρκεστούμε στα λίγα! ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΕΔΩ!

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
o   ΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ
ΓΝΩΣΗ, ΕΡΕΥΝΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
o   ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ!
o   ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
o   ΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ/Α ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΙΣ ΜΓΑ2 ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ!