Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ/ΜΑΣ/ΠΚΣ/ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ


Έντονο προβληματισμό μας προκαλεί η στάση της ΚΝΕ στις τελευταίες συνελεύσεις της σχολής μας, με αποκορύφωμα την τελευταία στις 17.10. Όποιος ήταν σε αυτές δεν μπορεί να μην έχει αντιληφθεί τα διαρκή «show» και την γελοιοποίηση της ίδιας της διαδικασίας σε σημείο διάλυσής της. Ξεκινώντας από «ερωτήσεις»-stand up comedy και καταλήγοντας σε ερωτήσεις χωρίς …ερώτηση(!). Επιλέγουν ως ανάγκη για τον ΦΣ Τοπογράφων να παίξουν κεντρική μικροπολιτική αντιπαράθεση (λόγω και μιας εκτενούς προεκλογικής περιόδου θα λέγαμε εμείς) με την κάθε ΛΑΕ (κάτι ίσως αναμενόμενο σαν στόχευση, αν αναλογιστεί κανείς την κοινή κοινωνική βάση στην οποία απευθύνονται και οι δύο και στην οποία στηρίζουν τις όποιες ψήφους και βουλευτές). Αυτοί είναι οι «πεφωτισμένοι» αγωνιστές με τα «κόκκινα ΔΣ», που φοβούνται λόγω των πολιτικών ανεπαρκειών τους τις μαζικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων που είναι σε θέση να παράξουν οι ίδιες πολιτική και δεν αρκούνται στο να «διαλέξουν» πολιτική.
Ορμώμενοι από στείρα μικροπολιτικά συμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες έτσι ώστε να καλύψουν τα πολιτικά κενά της κομματικής τους γραμμής, επιτίθενται με τραμπούκικες συμπεριφορές σε αγωνιστές και αγωνίστριες του συλλόγου. Με μεθοδεύσεις που θα ζήλευε κάθε καθεστωτική δύναμη, προσπαθούν να αναδείξουν το μαχόμενο κομμάτι και μέσα σ αυτό φυσικά την ΕΑΑΚ ως το μέγιστο κακό εντός των συλλόγων. Σε αυτή τη κατεύθυνση είδαμε λίγες μέρες μετά την ΚΝΕ να χρησιμοποιεί για άλλη μία φορά εργαλειακά το Δ.Σ. σαν μέσο συλλογής υπογραφών για τις κινητοποιήσεις της. Η ΚΝΕ/ΜΑΣ/ΠΚΣ/Επιτροπή Αγώνα Τοπογράφων έφερε σαν ψήφισμα στο Διοικητικό Συμβούλιο, το ψήφισμα εκείνο που καταψήφισε το σώμα της Γενικής Συνέλευσης την οποία διέλυσε λίγες μέρες πριν. Ξανά λοιπόν, όπως συνηθίζει όλο και συχνότερα, βρήκε τρόπο να παρακάμψει τις συλλογικές μας διαδικασίες, τις διαδικασίες στις οποίες έχει λόγο κάθε φοιτητής και φοιτήτρια, και προτίμησε να πάρει μία «απόφαση» με την βοήθεια της ΔΑΠ και της κάθε ΔΑΠ. Ένα ΔΣ το όποιο αναφερόταν σε φοιτητική διαδήλωση τη μέρα διακλάδικής απεργίας η οποία οργανωνόταν για μήνες από σωματεία μακριά από γραφειοκρατίες και αφεντικά, μία απεργία την οποία με κάθε τρόπο σαμπόταραν και υπονόμευσαν τρέχοντας πίσω από την ΑΔΕΔΥ αλλά παρ όλα αυτά έγινε και ήταν μαζική και επιτυχημένη.  Αυτή η πολιτική τους ξεφτίλα οδηγεί στην καταστροφή του φοιτητικού συλλόγου. Δημιουργεί συνειδητά ένα κλίμα ανάθεσης και υποτίμησης των Γενικών Συνελεύσεων. Στην άρνηση μας να επιτρέψουμε αυτό το ΔΣ να καπελώσει τον σύλλογο μας η ΚΝΕ απάντησε με τραμπουκισμούς και απειλές. Καθοδηγητάδες της ΚΝΕ εμφανίστηκαν στη σχολή με σκοπό να μας εκφοβίσουν και να μας «ενημερώσουν» πως τον εν λόγω ΔΣ θα γίνει είτε το θέλουμε είτε όχι.  Πως θα μας αναγκάσουν «με άλλο τρόπο αν χρειαστεί» όπως είπαν. 
Η βαθιά κομματοκεντρική λογική της ΚΝΕ, σε συνδυασμό με την αδυναμία της να περιγράψει ένα πολιτικό σχέδιο ανάπτυξης και όξυνσης του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος, είναι τα βαθύτερα αίτια που μετατρέπουν την ΚΝΕ σε επί της ουσίας τροχοπέδη των αγώνων της σπουδάζουσας νεολαίας, παρά τις διακηρυκτικά αριστερές κορώνες της. Για αυτό και θέλουν προέδρους στις σχολές και στα σχολεία που θα ελέγχουν οι καθοδηγητές που θα κάνουν κουμάντο στους συλλόγους και όχι μαζικές συνελεύσεις. Οι πολιτικές ανεπάρκειες της ΚΝΕ, η γενικόλογη γραμμή της στο φοιτητικό κίνημα που αδυνατεί συστηματικά, να θέσει τον πήχη σε επίπεδα ανάλογα της συγκυρίας και στον αντίποδα σπέρνει ματαιότητα και απαισιοδοξία στον κόσμο των σχολών, δεν κρύβονται πίσω από τραμπούκικους χειρισμούς.
Οι λασπολογίες και τα ψέματα, είναι η διαχρονική τους ικανότητα όταν βλέπουν την πολιτική τους γραμμή να αποτυγχάνει και να πέφτει σε τέλματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιλέγουν να το κάνουν κάθε φορά που βλέπουν ότι μειοψηφούν, επιλέγοντας να καταστρέψουν τις διαδικασίες του συλλόγου τους και τις αποφάσεις του και μάλιστα με διάφορους τρόπους, ξεκινώντας με τα παραπάνω και καταλήγοντας σε κατάθεση ψηφισμάτων ίδιων(!) με αυτά που καλούσαν τον σύλλογο να αποφασίσει μέσω του πλαισίου τους, χρησιμοποιώντας τα με άκρως προβοκατόρικο τρόπο. Έχουν δηλαδή διαχρονική λογική ότι ή ο σύλλογος θα «ανήκει» στο ΜΑΣ και τίποτα άλλο, ή θα επιβάλλουν την διάλυσή του με κάθε τρόπο. Κι αφού το πρώτο στη σχολή μας δεν τους βγαίνει, παίζουν την δεύτερη και επικίνδυνη επιλογή.
Από την μεριά μας - αντιλαμβανόμενοι ότι παρεμβαίνουμε σε μια σχολή που επικρατεί η λογική διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων λόγω δύναμης της ΔΑΠ - καταγγέλλουμε και επιλέγουμε να μην αφήσουμε στο απυρόβλητο οποιαδήποτε αντίστοιχη προσπάθεια, ειδικά όταν γίνεται με κάποιο «αγωνιστικό» προσωπείο. Ο φοιτητικός μας σύλλογος έχει πολύ σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσει για να μετατραπεί σε πεδίο αυτοσυντήρησης και αυτοαναπαραγωγής της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Και ακριβώς γι’ αυτό κάνουμε ξεκάθαρο ότι τέτοιες πρακτικές από εδώ και στο εξής δεν θα γίνουν ανεκτές στο ελάχιστο και η ομαλή λειτουργία του φοιτητικού συλλόγου και της διεξαγωγής των συνελεύσεων του θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο απέναντι σε κάθε προσπάθεια στημένης προβοκάτσιας και εξευτελισμού τους.